duminică, 23 august 2009

Adevarul despre anticonceptionale

Pilulele contraceptive pot provoca avort timpuriu....stiai?

Am denumit avortul hormonal ca fiind acel avort produs de către pilula contraceptivă hormonală (estrogen şi/sau progesteron), avort ce are loc timpuriu, în primele 14 zile de viaţă a embrionului, înainte de implantarea lui în uter.Aliniere în centru
După literatura de specialitate, contracepţia hormonală reprezentǎ modalitatea de prevenire a sarcinii cu ajutorul hormonilor sexoizi (Progesteron şi Estrogen) administraţi oral (pe gură), parenteral (injectabil), vaginal sau prin implant intradermic (sub piele). În realitate efectul lor contraceptiv este minor în comparaţie cu efectul lor abortiv precum şi al efectelor secundare asupra întregului organism.
S-a pus pe piaţa cel mai sinucigaş medicament care a existat vreodatǎ” - Dr. Rudolf Ehmann, Elveţia

Pilula contraceptivă conţine doi hormoni sexuali feminini, Progesteron şi Estrogen. Ce sunt aceşti hormoni?

- hormonii naturali (estrogen şi progesteron) se secretă de către organism (ovare) sub acţiunea unor stimuli proveniţi de la creier. Ei se inactiveazǎ rapid în organism eliminându-se orice cantitate suplimentarǎ a lor în timp de 24 de ore;
- hormonii sintetici (estrogen şi progesteron cu structura chimică modificată , sintetizaţi în laborator) au metabolismul modificat, nefiind inactivaţi în întregime şi într-un interval scurt de timp de către organism. Stocându-se aproape jumătate din cantitatea lor în ficat (60din estrogen şi 40din progesteron), ei acţionează vreme îndelungatǎ . În acest fel se explicǎ de ce şi dupǎ întreruperea administrării lor reacţiile secundare continuǎ sǎ existe, motiv ce a îngrijorat pe medici dar nu suficient încât sǎ se sisteze de tot acest toxic «medicament».

Sunt redate mai jos ambele efecte ale contracepţiei hormonale administrată cu scopul prevenirii unei sarcini, efectul contraceptiv şi cel avortiv:

A) Efectul contraceptiv:

- atât estrogenul cât şi progesteronul blocheazǎ secreţia hormonilor din creier (hipofiză), care în mod normal induc ovulaţia, eliberarea ovului din ovar. Ca urmare aceasta este inhibată şi nu mai poate avea loc fecundarea. Organismul este de fapt păcălit, el recunoaşte această nouă stare ca o sarcină. O femeie însărcinată nu mai are ovulaţie deoarece se secretă o cantitate mare de hormoni de către placentă. În cazul nostru aceşti hormoni sunt introduşi prin intermediul pilulei. O parte din modificările care au loc în timpul sarcinii vor avea loc şi la cele care consumă pilula motiv pentru care apar multe efecte secundare, în lanţ. (vezi cursul despre CO).
Inhibiţia ovulaţiei se realizeazǎ numai cu cantitǎţi mari de progesteron, motiv pentru care şi reacţiile secundare sunt mai mari şi numeroase. De aceea s-a recurs la combinarea celor doi hormoni - progesteron şi estrogen - dar nu au scǎzut efectele secundare deoarece se sumeazǎ şi cele provocate de cǎtre estrogen.

- progesteronul produce obstacole în ascensiunea spermatozoizilor: modifică mucusul secretat de către colul uterin prin îngroşarea acestuia, împiedicând înaintarea spermatozoizilor spre uter
- împiedică penetrarea ovulului de cǎtre spermatozoid prin scǎderea activitǎţii unor enzime;

Când se folosesc cantităţi mici de hormoni, nu se mai inhibă hipofiza, deci ovulaţia va avea loc. Din acest moment ele nu mai sunt contraceptive ci îşi vor exercita doar acţiunea lor abortivă.


B.) Efectul abortiv:

- Asupra trompelor uterine: modifică motilitatea specificǎ a trompei, dependentǎ de un echilibru hormonal estrogeno-progestativ (estrogenii mǎresc peristaltismul tubar, adicǎ contracţiile musculare, iar progesteronul îl diminuǎ). Astfel, progesteronul sintetic administrat singur împiedică înaintarea oului care fie că se va opri şi va muri, eliminându-se, fie va încerca să se nideze, adică să se implanteze pe trompele uterine, unde nu va avea suficient loc pentru creşterea şi dezvoltarea lui. Ca urmare se formează o sarcină extrauterină care va produce o ruptură a trompei cu o hemoragie masivă, deseori fatală pentru femeie.
- Progesteronul reduce secreţia mucoasei trompei uterine, deci o „usucă“. Nu se mai secretă substanţele necesare hrănirii copilului îin cele 3 zile de migrare prin trompe. Aşa cum am arătat în capitolul „dezvoltare”, în timpul trecerii prin trompǎ copilul se hrǎneşte prin schimburi nutritive de la acest nivel (glicogen care se descompune în aminoacizi şi glucide). Embrionul, din lipsă de hrană, nu se mai divide şi moare, deci se produce din nou un avort hormonal,

- Asupra mucoasei uterine (a endometrului): estrogenul (mai ales din pilula microdozată, cu cantităţi mici de hormoni), face mucoasa uterină inaptă pentru implantarea embrionului prin uscarea (atrofierea) glandelor şi a arterelor spiralate ce hrǎnesc embrionul dupǎ nidaţie. Ca urmare, embrionul nu se mai implantează în uter şi va fi eliminat, deci are loc un avort hormonal, produs de aşa zisele contraceptive.

C.) Efectul exclusiv avortiv al contracepţiei «de urgenţă» (pilula «de a doua zi»):
Această pilulă nu se administrează în scop preventiv, deci nu o putem numi contracepţie. Ea se adminstrează când concepţia deja a vut loc, în primele 72 de ore de la concepţie (contactul sexual) când embrionul format este la nivelul trompei uterine şi începe migrarea cǎtre uter. Doza mare de hormoni (valabilǎ pentru câteva luni, în mod normal!) încetineşte mişcǎrile trompei uterine pentru a împiedica înaintarea copilului. Mucoasa uterinǎ şi cea a trompelor uterine se atrofiază şi copilul nu se mai poate hrăni. Dacǎ totuşi supravieţuieşte pânǎ în uter aici nu se va putea nida şi va fi avortat.


dr. Christa Todea-Gross




Niciun comentariu: